DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
Ovoce a zelenina Jiří Čekal
 
Ovoce a zelenina
 
Ovoce a zelenina skýtají dobrou ochranu před rakovinou, srdečními nemocemi a ostatními běžnými onemocněními a zároveň pomáhají imunitnímu a léčebnému systému.
Čerstvé ovoce a zelenina mají nejvyšší obsah nutričních látek.
 
Vědci nacházejí v ovoci a zelenině stále více ochranných složek.
Existují přesvědčivé důkazy, že beta karoten pomáhá v prevenci proti rakovině, když ho jíme ve stravě.
Beta karoten se vyskytuje v mnoha druzích ovoce např.broskve, melouny, mango a zeleniny sladké brambory, tykev, dýně, rajčata a tmavá listová zelenina. Další karoteny jako alfa karoten a lykopen,který je v rajčatech možná přispívají k ochranným účinkům těchto potravin proti rakovině ještě víc nebo mohou působit s beta karotenem synergicky. Je tedy moudré zvýšit svou spotřebu potravin bohatých na karoten.
Nedávno identifikovali vědci v brokolici jednu složku, sulforafan, která může částečně vysvětlovat silné preventivní účinky této rostliny proti rakovině.
Další potraviny jako jsou ořechy, luštěniny, listová zelenina, brokolice a  ovoce, zvláště  jablka, hrušky, broskve a hrozny obsahují bór. Dávku 3 miligramy bóru, jež povzbuzuje mozek, byste získali, když byste snědli pouhá dvě jablka - jeden miligram bóru a sto gramů arašídů - dva miligramy bóru denně.
 
Jak udržet v ovoci a zelenině co nejvíc vitamínů:
- skladujte je na suchém a chladném místě, nejlépe v lednici nebo ve vzduchotěsných plastikových sáčcích.
- nekrájejte  ovoce a zeleninu na malé kousky. Zvýšíte tím působení vzduchu, které může zničit vitamíny.
- zabraňte působení tepla a slunečního světla: Některé druhy, například rajčata, broskve nebo hrušky, potřebují být den či dva mimo lednici, aby dozrály. Jiné druhy, banány nebo brambory, by v lednici vůbec neměly být skladovány. Tyto druhy ovoce a zeleniny dejte na studené místo, kam nedopadá přímé sluneční světlo, které by mohlo poškodit vitamíny.
- nejšetrnější způsob když chcete zeleninu nebo ovoce zpracovávat tak aby se zachovala většina živin je zmrazování.
- nejšetrnější tepelná úprava je vaření v páře.
- ovoce a zeleninu lehce oplachujte pod studenou vodou těsně před použitím. Abyste zabránili ztrátě vitamínů, nenechávejte je dlouho ponořené ve vodě.
 
Tvorba webových stránek na WebSnadno.cz  |  Nahlásit protiprávní obsah!  |   Mapa stránek